• header-1.jpg
  • header-2.jpg
  • header-3.jpg
  • header-4.jpg
  • header-5.jpg
  • header-6.jpg
  • header-7.jpg

Historie

Historie

IMG 0316Het Gilde St. Jan is in zijn huidige vorm, heropgericht in 1874. Het oprichtingsjaar was niet
altijd even duidelijk, getuige het feit, dat er in 1966 een 60 jarig jubileum werd gevierd !

Het Gilde is de grootste vereniging van Babberich, met meer dan 1000 leden. Meer dan 75% van 
de dorpsbevolking is lid. Leeftijd speelt geen rol. Het gaat puur om traditie en folklore.

Historisch gezien heeft het Gilde altijd een grote verbondenheid met de kerk en de 
familie De Nerée gekend. De familie levert al sinds 1874 de president van het Gilde.
Helaas stopt deze traditie in 2004, omdat er geen opvolger meer in de familie is gevonden.
Kasteel Halsaf speelt een belangrijke rol in de traditie's van Babberich. Het kasteel 
kent zijn eigen geheimzinnige legende, waarover op deze website in detail wordt verteld.

Rond kasteel, kerk en gilde spelen zich het jaarlijkse 3-daagse schuttersfeest en de 
besloten schuttersdag af. De schuttersdag valt altijd samen met een processie.
Schuttersfeest wordt traditioneel gevierd vanaf de eerste zondag in september.

Vroeger werd ook de kermis rond het patroonsfeest van St. Jan druk gevierd. Tijdens 
de feestdagen komt ieder thuis en wordt het feest in hechte band en in nauwe
verbondenheid met elkaar, zowel thuis, als in de feestzaal gevierd.

Het Gilde is het geheel van kader, drumfanfare en harmonie. Het kader bestaat uit
verschillende groepen zoals piassen, bielemannen, erewacht, keurkorps, officieren en
vendeliers en hofdames , allen gekleed in prachtige kostuums en uniformen.

kattekoppenBekend en berucht zijn de zgn. "Kattenkoppen". Kleine kanonnen, die gedurende het 
hele schuttersfeest worden afgeschoten.

Schutters zijn trouw aan het Gilde, net zoals het Gilde trouw is aan zijn leden. Bij het
overlijden van een lid, wordt het vaandel van het Gilde in de kerk geplaatst als laatste
eerbetoon aan de overleden schuttersbroeder.

Johannes de Doper

Johannes was de zoon van Maria’s nicht Elisabeth en de priester Zacharias. De onvruchtbare Elisabeth werd door Gods toedoen zwanger. Zacharias geloofde het niet en werd stom. Hij kon pas weer spreken toen hij na de geboorte 'Johannes' (God is genadig) op een leitje schreef. 
Johannes trok zich al jong terug in de woestijn van Judea, waar hij sober leefde, gekleed in een kamelenvel. Zijn eten bestond uit sprinkhanen en wilde honing. Later begon hij bij de rivier Jordaan mensen te bekeren en te dopen. Hij moest mensen dopen om hen te reinigen van hun zonden. Daarom werd hij Johannes de Doper genoemd. Hij predikte dat er een Messias (verlosser) in aantocht was. Op een dag kwam ook Jezus naar Johannes om gedoopt te worden. Johannes wist dat Jezus een bijzonder goed mens was, en dat het niet nodig was Hem te dopen. Maar Jezus zei dat Johannes moest doen wat hij vroeg. Toen Jezus uit het water opstond, daalde de kracht van God op Hem neer in de vorm van een duif, en Johannes hoorde een stem uit de hemel: ‘Jij bent mij geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde’. Johannes herkende in Jezus de Messias en sprak: 'Zie, het lam Gods, dat de zonde der wereld wegneemt'.

johannes-de-doper
Later raakte Johannes in conflict met het hof, toen hij de relatie van koning Herodes met diens schoonzus Herodias veroordeelde. Herodias' dochter Salomé nam wraak. Na haar dans tijdens een feest vroeg ze als beloning Johannes' afgehakte hoofd. Ze kreeg het, op een schaal.
Dat de vereniging de naam St. Jan kreeg, kwam doordat de opa en overgrootopa van de eerste presidenten Frans Joseph (1874-1878) en zijn broer Jan I (1878-1902), Frans en Johan de rentmeesters der Commanderie der Maltheserorde van Sint Jan te Arnhem geweest waren.

Voor u staat aangetreden

In 1974 schreef Th.J. Goossen “Babberich’s Gildeleven – Tussen kerk en kroeg”. Dit werk bleef ongepubliceerd. Tien jaar later kwam H.J.J.D. Visscher met “Gilde Sint-Jan Babberich”. In deze uitgave werd een fotografisch overzicht van Het Schuttersgilde St. Jan met haar onderdelen of zelfstandige afdelingen voorzien van passende teksten. 
In 2004 bestond de vereniging 130 jaar. Ter gelegenheid daarvan werd het jubileumboek, samen met de Cultuurhistorische vereniging Zevenaar, met de volgende titel uitgebracht:
Voor u staat aangetreden, het Schuttersgilde ‘St. Jan’ van Babberich
schutters-boek
De titel en het ten geleide werd geschreven door de toenmalige President, mr. J.Ph.E.J.M. de Nerée tot Babberich. Uit zijn ten geleide: “Had een Schutterij in oorsprong een beschermende taak, heden ten dage is het hoofddoel van het Schutterswezen: Het samenbundelen van het leven ener plaatselijke gemeenschap en dit alles nog steeds geënt op de oeroude tradities. In het heden van een schutterij herkent men steeds het verleden”.
Het boek werd geschreven door Theo Goosen. Met medewerking van Tjeerd Boekhorst, Theo Keultjes, Ernest Stender en Gerrie Willemsen. Zo wordt de complete geschiedenis vanaf de oprichting in 1874 tot aan 2004 beschreven. Het Schuttersfeest 2003 en de St. Jansdag-Schuttersdag krijgen bijzondere aandacht. In een afzonderlijk hoofdstuk komt de verbondenheid van het Gilde St. Jan en Huis Babberich, Kasteel Halsaf, aan de orde. De 168 pagina’s zijn verzien van vele foto’s.
U kunt het boek verkrijgen. Neemt u hiervoor contact op met het bestuur van Het Schuttersgilde St. Jan, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

’n Koninklijke Schutterij

De historie van Het Schuttersgilde St. Jan is niet alleen op papier vastgelegd. Velen mensen van in en zeer zeker ook buiten Babberich hebben vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw tot aan nu film- en videobeelden gemaakt. 
Zo werd de presidentwisseling van 2004 en het Schuttersfeest op video vastgelegd. In 2007 werden zelfs twee afzonderlijke Schuttersfeesten op DVD uitgebracht.
Oranje Trouw in Hardinxveld-Giessendam organiseerde samen met Het Schuttersgilde St. Jan een heus Schuttersfeest. Op 5 mei 2007 proefden de bewoners van de Zuid-Hollandse gemeente het Babberichse Schuttersfeest met al haar facetten.
Enkele maanden later tijdens het Babberichse Schuttersfeest in september werd de beschermheer mr. J.Ph.E.J.M. de Nerée tot Babberich koninklijk onderscheiden. Het Schuttersfeest is toen op DVD vastgelegd. Er zijn nog enkele exemplaren van deze DVD te verkrijgen.
Onder leiding van oud-secretaris, Laurens Polman, werd in 2009 ter gelegenheid van het 135 jarig bestaan van de vereniging een DVD met de volgende titel uitgebracht:
’n Koninklijke Schutterij!
DVD-schutterij
Op deze DVD waar de geschiedenis van Het Schuttersgilde St. Jan op film staat, ziet u unieke, nog nooit eerder vertoonde beelden. Naast beelden welke door particulieren zijn aangeleverd, zijn beelden aangeleverd door RTL, KRO, NCRV, NOB en Polygoonjournaal. De totale film, ingesproken door Astrid de Winter, duurt in totaal 98 minuten.
De DVD wordt geleverd met een bonus DVD: Eeuwige Erfenis. De legende van Kasteel Halsaf welke door Rob van Maanen in 1987 werd verfilmd.
U kunt deze DVD met bonus DVD verkrijgen. Neemt u hiervoor contact op met het bestuur van Het Schuttersgilde St. Jan, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Laatste Tweet

DLHG LOGOHet Gilde is partner van

#DLHG

 

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.twitter facebook

Contact informatie

Gilde St. Jan Babberich
PC Hooftstraat 13

6901 KL Zevenaar

 

 

Copyright © 2016. All Rights Reserved.

 login